Izrada i implementacija HACCP studije u bioplinskom postrojenju
Poštovani, sigurno se pitate kao i mnogi moji sugovornici sa kojima razgovaram,čemu služi HACCP u bioplinskom postrojenju, kakve veze ima HACCP sa proizvodnjom bioplina, pa to nije hrana.
Iz tog razloga ću pokušati u kratkim crtama pojasniti pojam HACCP-a u proizvodnji bioplina,zakonske regulative i načine odobravanja subjekata u poslovanju s nusproizvodima životinjskog podrijetla, a za sve detaljnije informacije ili upite možete se obratiti na e-mail adrese ili kontakt broj naveden na kraju članka.
Nove tehnologije proširile su mogućnost uporabe nusproizvoda životinjskog podrijetla na velik broj proizvodnih sektora, a posebno za stvaranje energije. Uporaba tih novih tehnologija može predstavljati zdravstvene rizike za ljude i okoliš koje je potrebno svesti na najmanju moguću mjeru. Kako bioplinska postrojenja u svome procesu proizvodnje bioplina najčešće koriste nusproizvode životinjskog podrijetla (razni stajnjaci i gnojovke), ukoliko se za proces prerade ne napravi Analiza rizika i provede kompletna HACCP studija koja će prevenirati rizike, postoji mogućnost da dođe do zdravstvenih rizika i širenja bolesti na ljudi i životinje.
HACCP studija za bioplinsko postrojenje obuhvaća sve procese kao opis i razradu bioloških, kemijskih i fizičkih opasnosti od prijema nusproizvoda životinjskog podrijetla preko prerade do skladištenja tekućeg i krutog digestata, te aplikacije digestata na poljoprivredne površine.
Uvođenje HACCP studije nije samo zakonska obveza subjekta u poslovanju s nusproizvodima životinjskog podrijetla, već je to sustav koji služi subjektu kako bi u svakom koraku procesa prerade imao alat kojim će dokumentiranim postupcima, korektivnim mjerama i evidencijama dokazati da se efektivno prate i izbjegavaju riznične situacije u bioplinskom postrojenju.
Dakle, HACCP studija je specifična i posebno pripremljena za implementiranje za točno određeno bioplinsko postrojenje i ne može se generalizirati niti općenito koristiti.
Na specifičnosti studije utječu: veličina postrojenja, vrsta i količina nusproizvoda, životinjskog podrijetla, način manipulacije, način prerade i skladištenja nusproizvoda životinjskog podrijetla različitih kategorija uređenih EU Uredbama.
Određivanje kontrolnih i kritičnih kontrolnih točaka je određeno nakon kompletne analize rizika u svim procesnim postupcima prilikom korištenja nusproizvoda životinjskog podrijetla u bioplinskom postrojenju.
Za zakonsku obvezu uvođenja HACCP-a u bioplinska postrojenja na području čitave EU " krive" su dvije Uredbe koje su od 01.07.2013. godine direktno primjenjive na RH.
1) Uredba (EZ) br. 1069/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 21. listopada 2009. o utvrđivanju zdravstvenih pravila za nusproizvode životinjskog podrijetla i od njih dobivene proizvode koji nisu namijenjeni prehrani ljudi te o stavljanju izvan snage Uredbe (EZ) br. 1774/2002 (Uredba o nusproizvodima životinjskog podrijetla) (SL L 300, 14. 11. 2009., sa svim izmjenama i dopunama).
2) Uredba Komisije (EU) br. 142/2011 od 25. veljače 2011. o provedbi Uredbe (EZ) br. 1069/2009 Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju zdravstvenih pravila za nusproizvode životinjskog podrijetla i od njih dobivene proizvode koji nisu namijenjeni prehrani ljudi i o provedbi Direktive Vijeća 97/78/EZ u pogledu određenih uzoraka i predmeta koji su oslobođeni veterinarskih pregleda na granici na temelju te Direktive (SL L 54, 26. 2. 2011., sa svim izmjenama i dopunama).
Bioplinska postrojenja temeljem članka 28. Uredbe (EZ) br. 1069/2009 koji propisuje da subjekti u poslovanju s nusproizvodima moraju uvesti, provoditi i održavati vlastite provjere u svojim objektima ili pogonima radi nadzora sukladnosti s navedenom Uredbom, kao i članka 29. stavka 1. točke (b) iste Uredbe, koji obavezuje subjekte koji obavljaju djelatnost pretvorbe nusproizvoda životinjskog podrijetla u bioplin, da uvedu, provode i održavaju stalni pisani postupak ili postupke temeljene na načelima Analize opasnosti i određivanja kritičnih kontrolnih točaka (HACCP) dužna su implementirati HACCP i odobriti se kod nadležnih tijela državne uprave za korištenje nusproizvoda životinjskog podrijetla.
Skrenuti ću Vam malu pozornost na zakonsku regulative u slučaju da subjekt u poslovanju s nusproizvodima ne uvede i ne implementira HACCP studiju sukladno gore navedenim Uredbama i ne ishodi odobrenje nadležnog državnog tijela.
Zakon o veterinarstvu (NN 82/13, 148/13), Članak 174. kaže slijedeće:
Novčanom kaznom od 50.000,00 do 100.000,00 kn kaznit će se za prekršaj pravna osoba!
Novčanom kaznom od 5.000,00 do 10.000,00 kn kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi!
Koje je rješenje problema? Tko to radi i koliko to košta? Zatražite svoju ponudu još danas!
Tvrtku Consultare d.o.o. čini tim stručnjaka koji imaju bogato praktično iskustvo u savjetovanju i pripremi bioplinskih postrojenja za postupak implementacije i uvođenje HACCP studija i ishođenje odobrenja od strane nadležnih tijela. Naše reference i naš profesionalan pristup govori o nama.
Uz ovakvu sinergiju znanja, praktičnog iskustva, učinkovitu i profesionalnu uslugu uz punu podršku našim korisnicima u svakoj fazi implementacije, edukacije i u konačnici dobivanja odobrenja za Vaše bioplinsko postrojenje za preradu nusproizvoda životinjskog podrijetla, Vaš uspjeh je zajamčen.
Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na e-mail: info@consultare.hr ili na broj mobitela 091 22 8 1981.
Stoga: Okrenite s nama novi list!